NA DANAŠNJI DAN HEMOFARM POSTAO ŠAMPION JADRANSKE LIGE

Prvog maja 2005. godine muška ekipa košarkaškog kluba Hemofarm, današnji KK Vršac, zabeležila je najveći uspeh u istoriji kluba – osvojila je Jadransku ligu. Pre 15 godina, pobedili su ekipu Partizana rezultatom 89:76.


Željko Lukajić

Na početku sezone 2004/2005, vrščani su bili apsolutni autsajderi dok su igrači Partizana važili za favorite za osvajanje šampionskog prstena koje je predvodio Dejan Milojević.

Savo Đikanović sa peharom

Kako je šampionat odmicao,ekipa Željka Lukajića počela je da diže formu. Ligaški deo sezone Hemofarm je završio na senzacionalnom prvom mestu, sa učinkom 22-9, ispred “večitih”, ali i Union Olimpije i branioca titule, Refleksa, sadašnjeg FMP-a, koji su svi imali po 20-10. Usledio je završni turnir sa osam ekipa u nekadašnjem “Pioniru”, na kome je Hemofarm lako izašao na kraj sa Bosnom u četvrtfinalu (84:69), a onda su na red došla veća iskušenja. U polufinalu je šampionski tim Refleksa oboren na pleća (88:80) uz 15 poena Petra Popovića, a kako je Partizan uz Milojevićeve bravure (26 poena, 10 skokova) eliminisao Zvezdu (86:82) čiji je glavni igrač te sezone, ispostavilo se, bio Džerod Henderson, Hemofarm je protiv crno-belih igrao za regionalnu titulu.
U finalu su košarkaši Hemofarma rešetali koš Duška Vujoševića, predvođeni kapitenom Nebojšom Bogavcem, trojke su se nizale, a prednost narastala. Na kraju, uz 22 poena Nebojše Bogavca, koji je proglašen za najboljeg igrača finalne utakmice završene rezultatom 89:76, pehar je pripao Hemofarmu, za koji je Milenko Topić ubacio 16 poena, Đikanović i Bakić po 13, a Popović 11. Gosti iz Banata su tako dobro igrali odbranu, da je MVP lige, Dejan Milojević, zaustavljen na deset poena (šut iz igre 1/7, dok su ostalo bili pogoci sa linije slobodnih bacanja – 8/12).

Bojan Bakić,Petar Popović i Saša Vasiljević

Za ekipu Hemofarma u sezoni 2004/2005 nastupali su: Nebojša bogavac, Bojan Bakić, Miljan Rakić, Jasmin Hukić, Antonio Miking, Petar Popović, Saša Vasiljević, Vontigo Kamings, Nenad Mišanović,Miloš Borisov,Savo Đikanović, Milenko Topić, Boris Savović, Vukašin Aleksić. Trener: Željko Lukajić.

Miodrag Babić

Onog “starog, dobrog Hemofarma” možda više nema – ali sećanje na njega je i dalje tu. Sa pravom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite sve vesti o vršačkom sportu

Prijava
X